Konstverk tar form på Gallerian

Väggmålning gallerian
Konstnär Linea Matei, utbildad vid Konstfack, är i full färd med att skapa en konstvägg utifrån teckningar som barn från Kramforsskolan har ritat. Mamma och mormor Evy Matei-Siira är med och assisterar.
 
Just nu skapar konstnär Lena Matei en väggmålning på Galleria Christoffers fasad. Måndag den 9 september är det invigning av konstverket med barn och inbjudna på plats.

Kramforsskolans åk 6 och anpassad grundskola 1-6 har tillsammans med Jill Blomqvist, lärare på Kulturskolan, ritat motiven, som tolkats av Lena Matei och som nu ligger till grund för väggmålningen. Målningen är ett led i ombyggnationen av Kramfors torg, som invigdes i somras. Galleria Christoffer ägs av Krambo AB.

- Vi ser det som ett trevligt inslag att väggen nyttjas till utsmyckning av konst, och det är roligt att det även har engagerat Kramforselever, säger Per Eriksson VD Krambo.


Väggmålning gallerian

110 teckningar ritade av elever vid Kramforsskolan ligger till grund för de motiv som Linea tolkat och målar på Galleriaväggen. Teckningarna ställs sedan ut på Kramfors Bibliotek.

 

Riktlinje för offentlig konst
Kommunen har sedan ett antal år tillbaka en riktlinje för offentlig konst, "enprocentsregeln för offentlig konst", som i korthet innebär att en procent av budgeten vid stora ny-, om- och tillbyggnadsprojekt bör avsättas till konstnärlig gestaltning. 

Väggmålningen bekostas av Kramfors kommun.